Mozaïek werd al in de oudheid als vloerbekleding gebruikt. De Grieken en Romeinen versierden hun villa’s met kleurrijke mozaïektegels. Nog steeds zijn deze tegels een veelvuldig aangewende bekleding voor zowel klassieke als moderne interieurs.

Mozaïek bestaat ondertussen in verschillende vormen en (in nog veel meer) kleuren. Hieronder sommen we de drie hoofdgroepen hiervan op, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Ook leggen we uit in welke ruimtes mozaïek het beste gebruikt kan worden.

DE 3 BELANGRIJKSTE SOORTEN MOZAÏEKTEGELS

De belangrijkste soorten die we hier zullen bespreken zijn glasmozaïek, marmermozaïek en keramische mozaïek.

GLASMOZAÏEK

De glasmozaïeken zijn kleine tegeltjes die gemaakt worden van – zoals de naam het zegt – glas. Meestal hebben deze een formaat van 1×1 tot 5×5. De keuze qua vorm is zeer divers: van zeshoekig tot rechthoekig tot grillig.

Glasmozaïek is beschikbaar in een zeer uitgebreid kleurenpallet, ook verschillende mengelingen en tekeningen zijn mogelijk. Alles kan gemixt en gematched worden, waardoor de keuzes bijna eindeloos zijn.

Hieronder vindt u alvast enkele voorbeelden. Om een beter beeld te scheppen, bent u steeds welkom in onze toonzaal. Verder kan u meer info vinden op onze glasmozaïek pagina.

Vraag vrijblijvend uw offerte aan voor het leveren en plaatsen van glasmozaïek.

 

MARMERMOZAÏEK

Naast glasmozaïek is ook marmermozaïek een mogelijkheid. Deze bestaat uit allerhande soorten natuursteen zoals bijvoorbeeld marmer, blauwe hardsteen, leisteen,…

Deze natuursteen, van verschillende origine, kan verwerkt worden tot mozaïek met diverse afmetingen en afwerkingen. Dit gaat van glanzende, matte en ruwe tot getrommelde uitvoeringen met rechte, afgeronde of gekapte kanten. Ook hier zijn wederom de mogelijkheden oneindig.

Marmermozaïek wordt, net zoals de glasvariant, gekleefd op netjes. Hierdoor kunnen realisaties met rondingen en golvende oppervlakken perfect uitgevoerd worden.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden. Om een beter beeld te scheppen, bent u steeds welkom in onze toonzaal. Verder kan u meer info vinden op onze marmermozaïek pagina.

Vraag vrijblijvend uw offerte aan voor het leveren en plaatsen van marmermozaïek.

 

KERAMISCHE MOZAÏEK

Als laatste, maar zeker niet de minste, komen we uit bij de keramische mozaïeken.

Hierbij worden kleine stukjes keramiek verwerkt tot mozaïek en gekleefd op netjes. Deze zijn beschikbaar in allerhande formaten, kleuren, vormen en afwerkingen zoals marmer en -natuursteen look, metaal effect, antislip …

Van sommige keramische tegels, kan men ook dezelfde mozaïek verkrijgen. Hierdoor kan je een harmonieus geheel maken binnen je interieur, in zowel vloer- als wandtegel. Hierdoor kan je 1 soort tegel gebruiken, waardoor er een rustig geheel ontstaat in de ruimte.

Er bestaat hiernaast ook een alternatief voor mozaïek binnen de keramische materialen. Keramische tegels kunnen zo ingezaagd worden, in vierkante of langwerpige vormen, zodat bij het opvoegen de tegel een mozaïek-look verkrijgt. Echter is er wel een verschil in resultaat in vergelijking met echte mozaïek op netjes.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden. Om een beter beeld te scheppen, bent u steeds welkom in onze toonzaal. Verder kan u meer info vinden op onze keramische mozaïek pagina.

Vraag vrijblijvend uw offerte aan voor het leveren en plaatsen van keramische mozaïek.

 

IN WELKE RUIMTES KAN U MOZAÏEKTEGELS PLAATSEN?

Mozaïektegels hebben vele verschillende toepassingen. De ruimtes die we het meeste aanraden zijn de volgende:

  • Zwembad
  • Vloerbekleding badkamer
  • Wandbekleding badkamer
  • Inloopdouche
  • Toilet
  • Keukenwand
  • Zitbanken en nissen in wellness-ruimtes, hamams, stoomdouches en dompelbaden.

Glasmozaïek kan voor al deze toepassingen gebruikt worden. Het kan zelfs perfect geplaatst worden als accentmuur, gecombineerd met grootformaattegels.

Marmermozaïek kan ook voor al deze toepassingen gebruikt worden. Let wel op! Natuursteen is in het algemeen een product dat een specifiek onderhoud vraagt. Wil je deze gebruiken op vochtige plekken zoals in een douche of badkamer, gebruik dan zeker een waterafstotend product.

Tenslotte is keramische mozaïek zeer kleurvast en vlek- en krasbestendig. Daarom is het ideaal om te gebruiken in alle toepassingen, en al zeker in bijvoorbeeld een inloopdouche. Deze zal immers zeer lang zijn origineel uitzicht bewaren na plaatsing, dan bijvoorbeeld een douche uit marmermozaïek die niet goed onderhouden wordt!

WELKE MOZAÏEKTEGELS KIEST U NU?

Nu heeft u voldoende informatie om een keuze te kunnen maken. Soms kan al deze informatie echter wat overweldigend zijn. Let er ook op dat een foto niet steeds hetzelfde is als de tegels in het echt te zien. Om dan een beter beeld te scheppen, bent u steeds welkom in onze toonzaal.

Daar kunt u de verschillende afwerkingen en kleuren mozaïektegels komen bekijken, wij maken met u de juiste combinaties voor uw ruimte en geven u gepersonaliseerd stijladvies.